HTML

maya.blog

"Épelméjű turistákra nem lehet világfürdőhelyeket bazírozni!"

Gekkó - újra él!

Utolsó kommentek

  • graymonkey: Ezek egyre kurvajobban néznek ki. Köszi (2010.01.18. 09:25) Autós IPhone töltő 2.
  • cooldavee: Szóval akkor Lizi nem az az "eltesszük a kaját mélyhűtőbe és aztán kiolvasztjuk mikróban" típus. :... (2009.12.26. 01:33) Lizi, az új családtag
  • cooldavee: @_Cactus_: Pussydetektorom van már. Beépített. :-) (2009.12.26. 01:27) Elektro projektek
  • Utolsó 20

Feedek

Lecsó 1 hetes

2009.03.20. 17:02 ayaM

Nem áll szándékomban, hogy baba-papa blogot írjak, de azért úgy gondolom illendő ehelyütt is megemlékeznem róla, hogy épp 1 hete született kisfiam, Lecsó. Hogy miért-e név? Nos, ez amolyan munkaneve neki, working title, hogy addig is amíg nem tudjuk, hogy milyen nemű, meg amíg nem sikerül valami épkézláb nevet találni neki (egyesek szerint végül nem is sikerült), addig is szólíthassuk valahogy. Aztán rajtraragad persze, lesz belőle amolyan családi becenév. Zsü ötlete volt különben, nyilván a hasonló nevű múlt nyári rajzfilmsláger nyomán.

Helló világ!

A szülésről csak annyit, hogy minden leendő apukának melegen ajánlom a papás szülést! Bárki bármit mond, apukának ott a helye, hogy támogassa élete párját a nehéz órákban. Merthogy könnyű szülés nincs. És a nehézség, a munka javát, mondjuk 99%-át az asszony végzi el. A férfi feladata, hogy azt a ráeső 1%-ot maximálisan teljesítse. Ehhez viszont ott kell lenni.

***

És, hogy hogyan telnek a napok immár négyesben? Izgalmasan, fárasztóan, kellemesen, boldogan. Érdekes, hogy nagylányom most nőtt meg igazán a szememben. Eddig ő volt a legkisebb a családban, most már ő a nagy. Hihetetlen, hogy nem is olyan rég még ő is ilyen pici kis csomag volt. Nagyon gyorsan elszaladt ez a pár év. Lecsóval is el fog, ezért most még inkább azon vagyunk, hogy ezeket a megismételhetetlen pillanatokat megőrizzük magunkban.

***

Végezetül lássuk, hogy a magyar hivatalok mivel örvendeztetik meg a friss apukákat, hogy nehogy véletlenül teljesen el tudjanak merülni a fenti élvezetekben.

Először is, a szüléshez fel kell fegyverkezni egy 300 napnál nem régebbi házassági anyakönyvi kivonattal (házasokra vonatkozik persze).Enélkül be sem engednek a szülőszobára. Ezt úgy kell, hogy az ember elmegy a házasságkötés helyére (!), ahol az anyakönyvi osztályon előkeresik a kartotékokból azt az anyakönyvet, amelyikbe a polgári szertartás során az ara és a vőlegény plusz tanúk a kézjegyüket hagyták. Igen azt a konkrét papírlapot teríti ki maga elé az anyakönyvvezető, majd megállapítja, hogy valóban házasságot kötöttek fent nevezettek. És nyomtat (kézzel átmásolva az adatokat) egy kivonatot. Amely így persze az égvilágon nem jobb semmivel sem annál a fecninél amit annak idején a harangzúgáskor nyomtak az ember kezébe. XXI. század. Pfff.

Nem házasok esetén apasági nyilatkozat kell.  Erről nem tudok nyilatkozni, de ezek után nem lennék meglepve, ha közjegyző előtt hitelesített DNS teszttel kellene alátámasztani.

Na a szülés után jönnek az igazi izgalmak. Zárójelentés babának, mamának. Ez utóbbihoz 2 igazolás tartozik, ez kell a támogatások igényléséhez. Lásd később. A dokink szabin volt a héten, így a mama zárójáért külön vissza kellett menni a kórházba.

A baba születési anyakönyvi kivonata és lakcímkártyája. Ezt a kórház intézi, az adatokat felvevő nővérke szerint másnapra, gyakorlatban 2-3 nap múlva át is vehető. A kórházban. Persze mi pénteken szültünk, hétfőn már haza is jöttünk, és persze a 2-3 nap munkanap ám, tehát zarándokolhattunk vissza a kórházba (a város másik felére). Sebaj. Annyi pozitívum volt a dologban, hogy az anyakönyvezetőtől felhívtak (!), hogy azt a nevet, Th-val azt így nem, bár ha kérvényezzük, akkor esetleg. Jó lesz T-vel is, mondtuk rezignáltan.

Itt kell megemlékeznünk a baszatlan mísz picsák legmíszebb, legbaszatlanabbikáról, az irodai adminisztrátorról akin keresztül a fenti iratmozgás megy. János kórház, szülészet-nőgyógyászati iroda, csak, hogy az internet örök falába beégettessék. Az a fajta kórházi alkalmazott akinél a betegek és hozzátartozóiknak már a látványa is heveny ötoldali munkaundort vált ki, melyet egyébként meg sem próbál leplezni. Sőt szerintem már csak a munka gondolatától is idegzsábát kap. Szar lehet neki.

A következő csellendzs a TAJ kártya kiváltása. Nehogy elhiggyük amit a neten  több helyen is olvashatunk, hogyaztmondja automatikusan, meg levélben, meg kiküldik. Muhaha. Be kell menni a Teve utcába, ott sorszámhúzás után, uszkve 80 ember társaságában, melyből valamilyen általam nem értett ok miatt a fele társaság valami szláv nyelven beszélt, szóval mindezt fél négyzetméter per fő váróban, kell 1-2 laza órát eltölteni és már meg is van. Pozitív, hogy nem kell utána várni a postást, ott helyben laminálják a kis papírlapot.

Ezután következhet csak a különböző anyasági támogatások (GYES, családi pótlék, stb.) megigénylése, a területi Államkincstárnál (régen Lőportár utca, most a Váci úton vannak). Itt az összes eddig begyűjtött kincs birtokában, pároldalnyi űrlap kitöltése és néhány órás sorállás után, már abban a biztos tudatban mehet haza apuka, hogy tartalmasan és hasznosan töltötte az 5 nap extra szabadságát (ami a szülés okán jár neki), bár a családját még nem sokat látta.

A babakötvényt és az adókártyát állítólag postázni fogják. Automatikusan. Kíváncsi leszek.

6 komment

Címkék: család

A bejegyzés trackback címe:

https://mayablog.blog.hu/api/trackback/id/tr11014673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cooldavee 2009.03.21. 01:24:52

Hát, ahogy a Soproni sör reklám paródiájában mondják: "Bürokráciában mi vagyunk a császárok!"
www.youtube.com/watch?v=VQ7c45gs0kA#t=31s

Még egyszer gratula a kis Lecsóhoz! :-)
image.hotdog.hu/_data/members1/261/844261/images/kepek_illusztraciok/lecso%5B1%5D.jpg

_Cactus_ · http://gergo.erdi.hu/ 2009.03.21. 09:29:04

És így hogy fiú lett, lecsós virsli néven folytatja karrierjét?


Egyébként gratula meg minden jót, a baszatlan picsákra meg majd rászabadítjuk Dávidot :) Haverom (magyar állampolgár) egy cseh lányt vett el Csehországban, gondolhatod hogy ahhoz is kellett futnia pár kört: csehulallok.blog.com/2540783/

A TB székházban én akkor jártam, amikor a recepttömbömet vettem át, de az telefonos időegyeztetéssel történt, kb fél percet kellett várakozni. Nem lehet, hogy Te is telefonálhattál volna időpontért, és akkor nem kell ott várakozni?

graymonkey 2009.03.21. 14:52:18

Ja, én is drakulálok az ennivaló kis gyermekhez :) Majd hajtogatunk neki is lufiállatot valamikor.

ayaM 2009.03.21. 17:26:02

@_Cactus_: Ezek a recept meg egyéb orvosoknak szóló témák teljesen külön mennek, csodálkoznék, ha lehetne időpontot kérni, már csak azért is, mert semmilyen erre vonatkozó infót nem találtam. Vagyis nagyon titkolják, ha van. Egyébként azért is veszekedtek velem, hogy - mivel ki kellett szaladni meghosszabbítani a parkolást - épp lemaradtam arról a pillanatról amikor a számomat szólították. Csak Zsüre való tekintettel - akivel együtt voltunk - voltak hajlandóak eltekinteni az újbóli sorbanállástól.

Egyébként még futnom kell néhány kört szocpol és hozzá kapcsolódó illetékkedvezmény érvényesítése ügyében, meg még néhány apró-cseprő ügyben, de ezzel már igazán nem akartam untatni az olvasókat.

Köszi mindenkinek a gratulációkat!

cooldavee 2009.03.22. 22:23:53

@_Cactus_: "Egyébként gratula meg minden jót, a baszatlan picsákra meg majd rászabadítjuk Dávidot :)"

Vállalom. :-)

ayaM 2009.06.19. 22:45:28

JFTR, az adókártyát tényleg kipostázták maguktól, az anyasági támogatásokat meg sikerült levélben elintézni.

Lecsó pedig azóta is jól érzi magát, szépen fejlődik, és pont olyan huncut, mint a fenti képen.
süti beállítások módosítása