HTML

maya.blog

"Épelméjű turistákra nem lehet világfürdőhelyeket bazírozni!"

Gekkó - újra él!

Utolsó kommentek

  • graymonkey: Ezek egyre kurvajobban néznek ki. Köszi (2010.01.18. 09:25) Autós IPhone töltő 2.
  • cooldavee: Szóval akkor Lizi nem az az "eltesszük a kaját mélyhűtőbe és aztán kiolvasztjuk mikróban" típus. :... (2009.12.26. 01:33) Lizi, az új családtag
  • cooldavee: @_Cactus_: Pussydetektorom van már. Beépített. :-) (2009.12.26. 01:27) Elektro projektek
  • Utolsó 20

Feedek

Elektro projektek

2009.12.20. 21:53 -Maya

Akkor most Cactus kedvéért egy kis bemutató az eddigi elektronikai projektjeimről. Tekintve, hogy talán egy hónapja kezdtem az egészet, nem is rossz szerintem.

Most a kezdeti próbapaneles szárnypróbálgatásokat ugorjuk is át, az az igazi ami oda is van forrasztva. Íme.

LED villogtató

Egy nagyon egyszerű 555-ös időzítő IC-n alapuló projekt, direkt kezdőknek kitalálva. Itt találtam. Ezen kezdtem el tanulgatni a forrasztás csínját bínját. Látszik is, hogy mennyit bénáztam. Arról nem beszélve, hogy egy pákahegyet is elhasználtam közben. Na de fátylat a múltra. Azóta még egy hegy ment a lecsóba, és a harmadik is kezd gyengélkedni, pedig én tényleg mindent úgy csinálok, ahogy a nagykönyvben meg van írva.

 

Gitár előerősítő-torzító

Na ez már egy bonyolultabb történet, elég sokat kellett próbálgatni a próbapanelen amíg jó lett. Az eredeti ötlet az volt, hogy a Little Gem erősítőt és a Big Daddy torzítót egymás után kötöm és így kapok egy gyakorláshoz alkalmas, fejhallgatóval élvezhető hangerőt és minőséget nyújtó kis hordozható erősítő-torzító kombót.

Aztán kiderült, hogy semmi szükség a két lépésre, a kis LM386-os chip gyönyörűen megszólal egy példányban is, kár kettőt elpazarolni. Ráadásul duplán nagyon nem akart szólni, vélhetőleg az első lépcső után jelentkező magas jelszint miatt. Nem is baj, ennyivel is egyszerűbb lett az áramkör. Aztán ennek jegyében kidobáltam minden egyebet is ami nem volt feltétlenül szükséges a működéshez, potméter helyett egy trimmer van a gain beállítására, főkapcsoló nincs, állapotjelző LED sincs. Viszont így már kezelhető méretűvé és komplexitásúvá zsugorodott a dolog.

Még kellett pár napot játszani hogy minden elférjen szépen az előre elhatározott méretben  mivel a végén egy óriás TicTac-os dobozba szeretném majd beleszerkeszteni az egészet. Ebből még a dobozolás hátra van, de az áramkör működőképes.

Látható, hogy a forrasztási technikám rohamosan fejlődik :)

Puszidetektor

Ez is egy egyszerű darab, innen. Két tranzisztor erősíti fel a bemenő jelet annyira, hogy  azt is érzékelni tudja, ha hárman-négyen egymás kezét fogva a két szélső megérinti a két lengő vezetéket. Vagy például ha ketten fogják a két drótot és puszit adnak egymásnak. Ez utóbbi use case adta az ötletet a névhez.

Itt próbáltam ki először a szaggatott forrsávos próbanyákot. Meg kell mondjam, sokkal kellemesebb vele dolgozni mint a sima forrszemes megoldással.

Felülről

Alulról

Működés közben

És a kész, dobozolt termék :)

5 komment

Címkék: elektronika

A bejegyzés trackback címe:

https://mayablog.blog.hu/api/trackback/id/tr821611884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Cactus_ · http://gergo.erdi.hu/ 2009.12.21. 11:21:54

Óriási!!!

A félreértések elkerülése végett, én úgy általában nem hiszek abban, hogy ilyeneket lehet készíteni, nem a Te képességeidet vontam kétségbe:) Így jár az ember, ha szoftveres...

-Maya · http://fogaskerek.blog.hu 2009.12.21. 17:36:47

@_Cactus_: Szerencsére ez nem hit kérdése. Az a szoftver is kell hogy a végén fusson valahol, anélkül sok értelme nincs...

_Cactus_ · http://gergo.erdi.hu/ 2009.12.25. 23:36:49

A puszidetektor végülis hogyan működik? A nedves száj a bőrön miatt kisebb az ellenállás, mint a bőr a bőrön esetben, és ezért folyik már elég áram ahhoz, hogy világítson? Vagy kézfogást is jelez?

A nedves kontakt vonalon hamar el lehet persze jutni a pussydetektorhoz is, de ez tmeghagyom Dávidnak:)

-Maya · http://fogaskerek.blog.hu 2009.12.25. 23:54:09

@_Cactus_: a dolog ennél prózaibb, mindent érzékel. Kézfogást is de még azt is ha egy bőrkanapén ülnek vagy összeér a ruha kicsit. _Nagyon_ érzékeny :)

cooldavee 2009.12.26. 01:27:42

@_Cactus_: Pussydetektorom van már. Beépített. :-)
süti beállítások módosítása